Nordjylland får snart en ny dronning. Hun hedder HC100, og hun er noget af en kran. Ekstremt høj, ekstremt stærk, og ovenikøbet elektrisk. Og fra andet halvår af 2023 kommer hun til at trone over Danmarks nationale testcenter for store vindmøller i Østerild, tæt på Thisted.

Hvad er det unikke ved denne kran?

“Det unikke er, at den kan løfte 1200 tons op i 225 meters højde. Og hvis det ikke skal helt så højt op, kan den løfte 3000 tons. Det er faktisk verdens største elektriske kran, og den største kran, der nogensinde er købt til Danmark!” siger Jesper Lund Hedegaard, CFO, BMS Heavy Cranes.

Højden på 225 meter svarer til mere end længden af to 11-mands fodboldbaner, eller tyve meter højere end Øresundsbroens pyloner.

Skal bygge verdens største vindmøller

“Vi har faktisk et projekt i 2023-24, hvor vi er nødt til at løfte så højt - den skal nemlig være med til at bygge verdens største vindmølle på Danmarks testcenter for vindmøller,“ fortæller Jesper Lund Hedegaard.

Hvad kranen skal efter projektet er endnu ikke 100% afklaret, men der er kommet mange henvendelser fra nær og fjern efter offentliggørelsen af investeringen, tilføjer han.

Kranens maksimale højde bliver 40 meter højere end den velkendte Euromast i Rotterdam.

Elektrisk – billigere og mere miljøvenligt

Kranen er fuldt elektrisk, selv om den også kan drives med en generator.

“Men når man kan drive den med strøm, så gør vi da det. Udover at det er mere miljøvenligt, så er det også billigere,” konstaterer Jesper Lund Hedegaard.

Udover økonomiske og driftsmæssige fordele, giver det en tredje fordel, at kranen er elektrisk, for virksomheden bliver målt på, hvor meget Co2, de udleder.

“Vores kunder stiller krav om det, bankerne begynder også på det og samtidig har vi også selv en stor interesse i at levere noget af verdens mest energi- og klimavenlige kranservice,” siger Jesper Lund Hedegaard.

Leasing blev løsningen på BMS’ største enkelt-investering nogensinde
BMS Heavy Cranes’ forretningsmodel betyder, at virksomheden har store udsving i likviditeten, og perioder, hvor kranen har mindre travlt. Derfor leaser virksomheden alt udstyr, også den rekordhøje og –dyre kran HC100.

Investeringen er BMS koncernens klart største enkelt investering til dato. Og løsningen på det blev finansiel leasing gennem Nordania.

“Vi har simpelthen ikke så store millionbeløb stående på en konto, vi gerne vil binde i en kran – alle de penge, vi tjener, geninvesterer vi i vækst! “ siger Jesper Lund Hedegaard.

Udover høj finansieringsgrad, lave renter, gode vilkår og en aftaletid, der afspejler kranens lange levetid, var der en femte grund til at BMS besluttede sig for at lease af Nordania:

“Vores leasingpartner skal kende os og tro på vores forretningsmodel. Samtidig skal vi være sikre på, at de tror på os”, siger han.

Fakta om kranen

  • Kaldenavn HC100.
  • Typen er en ringkran.
  • Bestilt af BMS Heavy Cranes.
  • Leveret af Huisman Equipment.
  • Finansieret af Nordania Leasing.
  • 225 meter høj.
  • Kan løfte 1200 metriske tons op i 225 meters højde, og 3000 metriske tons i en lavere højde.
  • Kommer forventeligt op at stå i 2023.

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig Nordanias nyhedsbrev og få adgang til nyheder, guides og gode tilbud.
Du kan forvente at høre fra os ca. en gang om måneden.

Tilmeld dig her