Store prisfald på særligt Tesla Model Y vendte op og ned på markedet i 2023, og dominansen i første kvartal gav hovedbrud i det meste af bilbranchen. Men så begyndte konkurrenterne at røre på sig, og særligt i andet halvår, stod bilimportørerne i kø for at lancere modeller til nedsatte priser, biler med mere udstyr og nye kampagnemodeller.

- Vi har aldrig set så mange prisjusteringer af en sådan kaliber, som vi har oplevet i år. Konkurrenterne til Tesla har måtte tage priserne på hele modelprogrammet op til revision, og det har givet et uforudsigeligt marked med store prisfald på mange modeller, fortæller Jens Haarmark Nielsen, der er chef for Fleet Management hos Nordania Leasing.

Model Y halveret i andet halvår
Netop udviklingen i markedet har skabt øget konkurrence, så selvom Tesla med afstand er det mest populære bilmærke blandt landets firmabilister, er det ikke givet, at amerikanerne kan beholde tronen i firmabilernes verden.

Opgørelsen fra Nordania Leasing viser nemlig, at 70% af de Model Y’er, der blev bestilt i 2023, blev bestilt i løbet af første halvår. Den amerikanske elbil taber altså terræn med en halvering i antallet af bestillinger i andet halvår.

- Dels er konkurrencen blevet markant skarpere i løbet af året, der er gået, og samtidig forventer vi, at der i løbet af 2024 lander en opdateret udgave af Model Y – ligesom vi har set det med Model 3 – hvorfor nogle kunder måske er tilbageholdende med at bestille den aktuelle model, lyder det fra Jens Haarmark Nielsen.
Og prisfesten er ikke slut endnu, mener Fleet Management-chefen.

- Vi forventer at se flere kampagner fra forskellige bilmærker i jagten på at erobre markedsandele i løbet af første halvår af 2024. Er man som firmabil-bruger interesseret i at høre mere, er man selvfølgelig meget velkommen til at hive fat i vores rådgivere, understreger Jens Haarmark Nielsen.

Elbilerne når imponerende milepæl
Tesla eller ej, så er det nu mere reglen end undtagelsen, at virksomhederne og deres medarbejdere vælger elektriske biler.

- Hvor dieselbilen for ganske få år siden var det oplagte valg for firmabilister i Danmark, har vi set en historisk hurtig udvikling på markedet, så elbilerne nu med afstand er de mest populære, fortæller Jens Haarmark Nielsen.

Knap 60% af alle bestillinger i 2023 var elbiler, mens dieselbilerne udgjorde godt og vel 15%. Til sammenligning udgjorde elbilerne under 30% af firmabilerne bestilt i det foregående år, 2022, mens dieselbilerne lå på samme niveau. Så mens elbilerne i 2023 er fordoblet i andel af markedet, er dieselbilerne endnu en gang halveret.

- Elbilernes popularitet afspejler virksomhedernes stigende bevidsthed og ambitioner om elektrificering som en langsigtet løsning - og diverse prisnedsættelser har naturligvis også bidraget til, at det er blevet endnu mere attraktivt at vælge biler på strøm. Vi har de seneste år arbejdet målrettet med at transformere bilflåderne hos de danske virksomheder, og vi er enormt stolte over, at vi sammen med vores ambitiøse kunder kan bidrage til en udvikling, der også i år ser ud til at gå meget stærkt, siger Jens Haarmark Nielsen, chef for Fleet Management i Nordania Leasing.

Foruden Tesla Model Y og 3 er Volkswagen ID.4, BMW iX3, BMW i4, Volvo XC40 Recharge og Audi Q4 er ligeledes blandt de 10 mest populære bilmodeller, og således snupper elbilerne intet mindre end 7 ud af de 10 pladser på listen.

Se hele listen med de mest populære firmabiler i 2023 herunder.