Feriekørsel i firmabilen: Husk disse ting i udlandet

Firmabilen er en populær følgesvend på familiens ferier. Men hvordan er det nu med miljømærkater? Hvem må køre i bilen? Og skal man have registreringsattesten med? Vi har samlet de vigtigste informationer om udlandskørsel i din firmabil lige her.


Det er ofte de private kilometer, der gør firmabilen til et attraktivt gode. Derfor er det også helt oplagt at bruge den, når familien skal på ferie. I en rundspørge blandt kunder i Nordania Leasing angiver hele 92,6 procent, at de hvert eneste år bruger firmabilen til kør-selv-ferie.

Når du tager på ferie i leasingbilen, er der en række ting, du skal huske. Vidste du for eksempel, at du skal have et miljømærkat på bilen, hvis du vil køre i specifikke byer i Italien eller Tyskland? Herunder kan du se en liste over alle de ting, der er nødvendige eller en god ide at have med, når du kører til udlandet. Du kan også se, hvad du skal gøre, hvis du får en skade, samt hvordan du betaler vejafgiften hjemmefra.

Huskeliste

ID og dokumenter

 • Pas, kørekort og sygesikringskort er naturligvis en selvfølge på køreturen. Bemærk at det nu er muligt at få installeret både kørekort og sygesikringskort som app på din smartphone.
  Det blå EU-sygesikringskort skal du dog fortsat medbringe fysisk. Husk at tjekke gyldigheden på både pas og sygesikringskort inden afrejse - gyldigheden skal dække hele rejsens varighed.
 • Bilens originale registreringsattest skal altid medbringes, når du kører uden for Danmarks grænser. Da din registreringsattest er nyere end 2005, kan du nøjes med del 1. Har du ikke registreringsattesten, kan du kontakte Nordania på telefon 45 12 12 12 eller på e-mail nordania@nordania.dk.

Sikkerhedsudstyr

 • Advarselstrekant er lovpligtig i en lang række lande og øger samtidig sikkerheden for dig og din familie, hvis uheldet skulle ske. Du bør derfor altid have en i bilen.
 • Sikkerhedsveste til alle passagerer er også et must, da det øger sikkerheden og desuden er lovpligtigt i de fleste EU-lande.
 • Du bør også have en førstehjælpskasse med plaster, forbindinger og andre remedier, som kan være til nytte ved små ulykker. Den er desuden lovpligtig i en lang række lande.

Kørsel uden for EU

 • Carnet de Passages en Douane er et tolddokument til brug ved kørsel i en række lande uden for Europa. Dokumentet udstedes af den tyske bilklub ADAC. Du kan se, hvordan du bestiller det her.
 • Det grønne kort er et bevis for, at din bil er ansvarsforsikret. Det grønne kort skal ikke medbringes ved kørsel indenfor EU samt i Norge, Island, Schweiz, Andorra og Serbien. Her er din nummerplade bevis for, at bilen er ansvarsforsikret. Du kan selv printe det grønne kort fra dit forsikringsselskabs hjemmeside – det behøver ikke være i farver.

DK-skilt

 • Skiltet bag på bilen er lovpligtigt i det sjældne tilfælde, hvor din firmabil ikke har en EU-nummerplade. Har du ikke et DK-skilt eller EU-nummerplade, koster klistermærket fra ca. 20 kroner.


Miljøzoner

 • De velkendte miljømærkater i bilens forrude er et lovkrav, hvis du vil køre gennem de miljøzoner, der er i Italien, Tyskland og Frankrig. Efterhånden har mange tyske og franske byer en miljøzone, hvor det kun er tilladt at køre ind, hvis din bil har et miljømærke. Læs mere om de tre lande herunder.

  Italien: Her er det nærmest umuligt at få denne godkendelse, så derfor råder FDM bilister til at parkere uden for miljøzonerne og finde anden transport inden for de påkrævede zoner.

  Tyskland: Du kan bestille et mærkat hos FDM her. Det koster 200 kr.

  Frankrig: Du kan bestille et mærkat her. Det koster lige godt 5 euro.

  Du kan se en komplet oversigt over vejafgifter og miljøzoner i Europa hos FDM.


Vejafgifter

 • Når du kører i udlandet kan du blive opkrævet trængselsafgifter og andre vejafgifter. Vi anbefaler, at du registrerer din nummerplade og dit betalingskort på forhånd, så afgiften bliver trukket automatisk.

  Du registrerer din bil på www.epass24.com.

  På den måde sparer du både tid ved betalingsanlægget og slipper for manuelle opkrævninger, når du er kommet hjem.

  Hvis vejafgiften eller fartbøden ender hos Nordania, sender vi regningen videre til dig og tillægger et gebyr på 150 kroner + moms.

Det røde kort (OBS: Ikke nødvendigt længere)

 • En kaskoforsikring giver dig ret til vejhjælp i udlandet via SOS International. Du behøver altså ikke længere medbringe det røde kort - hverken elektronisk eller på papir. Du er i gode hænder, så længe du har din bils registreringsnummer og telefonnummeret til SOS International: +45 70 10 50 52.

Kør på ferie i elbil

Mens hverdagen for mange elbils-bilister er både nem og bekvem, fordi du med en ladeløsning i indkørslen, carporten eller garagen altid kan komme ud til en fuldt opladt bil, så kan det opleves noget mere udfordrende, når der står kør-selv-ferie i kalenderen, og familien skal afsted på langtur.

Hvordan foregår opladning af elbil i udlandet? Hvordan betaler jeg? Og hvor langt kan elbilen mon køre på en opladning, når bagagerummet er proppet med pakkenelliker? Det er nogle af de spørgsmål, der naturligt melder sig. Men bare rolig; vi klæder dig her på, så du trygt kan trille afsted i din elektriske firmabil.

Rækkevidde i elbil

Det er en stor fordel, hvis du har haft mulighed for at lære din elbil at kende, før du skal afsted på din første lange kør-selv-ferie. Med tiden lærer man nemlig, hvad bilens reelle rækkevidde er under forskellige forhold.

Vi har her samlet de seneste resultater fra verdens største rækkeviddetest, som danske FDM og norske NAF gennemfører to gange årligt:
Test: Så langt kører populære elbiler i virkeligheden

Noget af det mest afgørende for rækkevidden – foruden din kørestil – er faktisk vind og vejr. Om vinteren kører elbiler mærkbart kortere på en opladning end om sommeren, fordi det er energikrævende at holde kabinen opvarmet, mens regnvejr eksempelvis øger både luftmodstanden og behovet for ventilation i kabinen.

Hvis vi tager udgangspunkt i en almindelig elbil med ca. 500 kilometers teoretisk rækkevidde, vil du om sommeren kunne forvente at køre mellem 350 og 450 kilometers afdæmpet motorvejskørsel, mens du om vinteren sandsynligvis må nøjes med ned mod 300 kilometers praktisk rækkevidde.

Dermed vil en tur fra Danmark til Gardasøen i Italien kræve 5-6 ladestop om sommeren, mens de populære skisportssteder i det vestlige Østrig vil kunne nås om vinteren med nogenlunde samme antal stop, selvom der altså er færre kilometer.

Se ekspertens tips til at forlænge rækkevidden i elbil om vinteren

Apps til din kør-selv-ferie i elbil

Din telefon er nøglen til de fleste ladenetværk. Måske har du også allerede en app til din bil, hvor du også kan søge efter lademuligheder og betale via bilens app. Enkelte steder kan du betale direkte med dit kreditkort, men som regel skal du via apps til den pågældende ladeoperatør, hvor kan du tilknytte dit kreditkort, og så bruger du appen til at starte og stoppe opladningen af bilen.

Det kan derfor godt betale sig at forberede sig selv og sin telefon, inden man kører til udlandet i sin elbil. Så minimerer du i risikoen for at stå i mulm og mørke på en øde rasteplads og bøvle med betaling for en sjat strøm.

Spørg den firmabil-ansvarlige i din virksomhed, hvis du er i tvivl om, hvordan opladning på disse netværk faktureres, og om det er dig selv eller dit arbejde, der dækker udgifterne.

Vi skal understrege, at følgende eksempler på tredjeparts-applikationer alene er til inspiration, og at Nordania ikke kan tage ansvaret for brugen af de pågældende apps. Der er dog tale om særdeles udbredte apps med en stor overvægt at postitive anmeldelser.

A Better Route Planner (ABRP) – planlæg din tur
En af de mest udbredte ruteplanlægnings-apps til elbiler. Du har mulighed for at indtaste din rute incl. eventuelle via-punkter, ligesom du kan vælge foretrukne ladenetværk som fx Clever, Tesla og Ionity. Ved hjælp af dit gennemsnitsforbrug og batterikapacitet får du en skræddersyet rute, som gør det nemt og overskueligt at køre afsted.

Clever – nem opladning i Skandinavien
Hvis du sammen med din elektriske firmabil har bestilt en ladeløsning hos Clever, har du formodentlig allerede applikationen installeret. Går turen til Sverige eller Norge, vil du kunne komme rigtig langt alene med opladning på Clever-standere, men skal du sydpå, er du afhængig af andre udbydere.

I sommeren 2023 har Clever skruet op for brugervenligheden, så man i deres app kan oplade med andre udbyderes infrastruktur i store dele af Europa. Du kan se dem i din app under ”Andre ladepunkter”, hvor du ofte også vil kunne se priser og tilgængelighed på den enkelte lader.

Du kan filtrere resultaterne på kortet i app’en, så du kun ser hurtig- og lynopladning, som er mest oplagte på farten.

Plugshare – overblik
Det er både en styrke og en svaghed, at kortet i Plugshare holdes opdateret med alle former for ladestandere baseret på input fra brugere i hele verden. For mens du som bonus kan finde private ladestandere på afsidesliggende steder langt fra almindelig elbil-infrastruktur, så kan der også være informationer, som ikke er opdaterede, og du derfor kan risikere at køre forgæves. Det er dog en god app at have i baghånden.

Plugsurfing – opladning på flere netværk
De forskellige ladenetværk i Europa har naturligvis deres respektive apps, men Plugsurfing er en af de apps, som samler mange af de enkelte netværk, og hvor du enten via telefonen eller med et fysisk ladekort kan lade op på farten. Det er altså en løsning, der fungerer som adgangskort/betaling på rigtig mange ladenetværk i hele Europa.

Aral Pulse – genvej til de blå stationer
Du kender de blå Aral-tankstationer langs Autobahn i Tyskland. Men det er ikke længere blot brændstof og sprinklervæske, du kan hælde på bilen – mange af stationerne har nemlig fået installeret 300 kW-lynladere til ebliler.

Her kan du blandt andet betale med ”Aral Fuel & Charge”-applikationen, hvor du nemt kan tilknytte et kreditkort. Du kan også betale med SwissCharge, som er en anden betalings-app. Som bonusinfo lover Aral, at 100% af strømmen i pistolen kommer fra vedvarende energikilder, så du kan tanke med grøn samvittighed.

Inspiration til kør-selv-ferie i elbil

Interesseorganisationen FDM har i regi af deres rejseselskab, FDM Travel, lavet et dedikeret kør-selv-univers for elbiler. Her kan du gratis søge inspiration til smukke og spændende steder at køre på ferie inklusive deltajerede ruter, overnatningsmuligheder, anbefalinger til ladesteder og tips til seværdigheder undervejs.

FDM Travel vil naturligvis gerne sælge pakkerejser, og derfor kan du bestille overnatning osv. hos dem, men alle informationerne ligger frit tilgængeligt, så du kan altså ganske gratis lade dig inspirere, hvis du endnu ikke har besluttet, hvor den næste tur i elbilen går hen.

Du kan finde inspirationen her: https://www.fdm-travel.dk/koer-selv-ferie-i-elbil


Værd at overveje

Nordania Assistance

 • Nordania Assistance (Falck) hjælper dig i samarbejde med relevante udlandspartnere som for eksempel SOS International eller Tryg Vejhjælp. Kontakt Nordania Assistance døgnet rundt på tlf. 70 15 13 15. Du finder også nummeret i vores Bil App.

 

P-skive

 • I flere lande - herunder Tyskland - accepterer man ikke de digitale parkerings-ure, som de fleste danske biler efterhånden kører rundt med. Husk derfor at tjekke kravene til parkeringsskive i det land, du har som destination. I Tyskland kræves en specifik blå papskive, som du enten kan købe på en tankstation syd for grænsen eller selv printe og klippe ud her.

 

Det blå sygesikringskort

 • Skal medbringes, når du rejser i EU, Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz. Kortet viser, at du har ret til behandling på samme vilkår som borgerne i det land, du rejser i.
  Du kan bestille kortet på borger.dk.


Hold øje

 • Kontroller det antal kilometer, du må køre ifølge din leasingaftale, og om dit brændstofskort er udløbet. Det er også en god idé at dobbelttjekke passets udløbsdato.


Rejseforsikring

 • Bør altid medtages. Husk også at tegne hjemtransport.

Hvem må køre bilen?

Fra Nordanias side er der ingen restriktioner på, hvem der må køre i din firmabil - heller ikke når du er på ferie. Du skal dog være opmærksom på, at din virksomhed og deres forsikringsselskab kan have visse begrænsninger på, hvem der må køre firmabilen.
Vi anbefaler derfor altid at have afklaret dette med din virksomhed på forhånd, hvis du ønsker at have muligheden for at kunne overlade rattet til andre.

Bøder i udlandet – nu finder de vej til din postkasse

Hvis du overtræder loven i en af de 20 europæiske lande, som Danmark samarbejder med, vil bøderne blive opkrævet af de danske myndigheder, når du kommer hjem.
Du kan godt modtage en bøde for noget, der ikke er strafbart i Danmark, hvis du har begået en forseelse i udlandet. Derfor er det en god idé at sætte sig ind i reglerne, der er gældende, i det land, du skal køre i. Dog risikerer du ikke at få et klip i kørekortet.

Du kan se, hvilke lande bøde-ordningen gælder i, og hvor store bøderne er her.

 

Skade i udlandet

Skade på firmabil: Ved skade eller driftstop uden for Danmark ydes assistancen i samarbejde med SOS international, Tryg Vejhjælp for Tryg forsikringskunder og Falcks internationale samarbejdspartnere. Du skal ringe på tlf 70 15 13 15.

Skade på privatleaset bil: Er din bil kaskoforsikret, indeholder forsikringen redningshjælp i form af Rødt Kort-ordningen. SOS Internationals app, Rødt Kort, kan først og fremmest sikre hurtig og nem hjælp, hvis uheldet er ude, men den er også en god hjælp i forberedelsesfasen.

En ven på vejen

Husk også, at du med Nordanias app til smartphones altid har de vigtigste informationer om din leasingbil og leasingaftale lige ved hånden. Det kan være nyttigt, hvis uheldet er ude.

Du kan læse mere om Nordania Bil App her.

Download til iPhone    Download til Android

Andre har også læst


Indholdet hentes
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.