De nye miljøzoneregler, der netop er trådt i kraft 1. juli 2020, betyder, at ældre dieseldrevne varebiler, som udgangspunkt ikke må køre i de større byer med miljøzoner. Det vi sige København, Frederiksberg, Aarhus, Aalborg og Odense. 
Bøden for at køre ulovligt ind i en miljøzone med en varevogn er 1.500 kroner, og forseelsen registreres automatisk ved hjælp af scannere, der blandt andet er opsat på indfaldsvejene.

Ny van? Lease varebiler i 48 måneder - fra 1.295,- om måneden

Hvis dit køretøj ikke opfylder trinkravene, kan du vælge at få eftermonteret et partikelfilter. Vælges sådan en løsning, vil varevognen fortsat kunne køre i miljøzonerne. Du skal dog være opmærksom på, at det koster op mod 10.000 kroner, og så skal et eftermonteret partikelfilter desuden godkendes ved syn.

Må du køre i byen? Sådan tjekker du din varevogn

 1. Gå til Motorregisteret hos SKAT.
 2. Indtast dit registreringsnummer.
 3. Kig i højre side under ’Registreringsforhold’ og tjek, at ’Første registreringsdato’ er før 1. januar 2007. Hvis dit køretøj er nyere, kan det køre i miljøzonerne.
 4. Hvis dit køretøj er ældre, vælg ‘2. Tekniske oplysninger’ og rul ned til ‘Miljøoplysninger’.
 5. Hvis der står ‘Ja’ i et af følgende felter, er dit køretøj registreret med filter: ‘Partikelfilter’ eller ‘Eftermonteret partikelfilter’ og må gerne køre i miljøzonerne. Der kan godt stå ’Ja’ i et af felterne og ’Nej’ i det andet. Dit køretøj er stadig OK og kan køre i miljøzonerne.
 6. Hvis ikke ovenstående er tilfældet, overholder dit køretøj ikke miljøzonereglerne.

Top 10 | Se vores liste over de mest populære varebiler

Undtagelser for kørsel
Der er en række undtagelser, som fortsat gør det muligt for en mindre gruppe af varebiler at køre inden for byskiltet i København, Aarhus, Aalborg og Odense.

Reglerne i miljøzonerne gælder ikke for:

 • Køretøjer, der er registreret i Danmark til veterankørsel.
 • Køretøjer registreret i udlandet, som er mere end 30 år gamle.
 • Køretøjer, der benyttes af forsvaret, politiet og lignende beredskabsmyndigheder, når der er opstået et ekstraordinært behov for at anvende køretøjet inden for en miljøzone. Det er dog en forudsætning, at køretøjet ikke sædvanligvis kører i zonen.
 • Køretøjer, der benyttes af forsvaret, politiet og lignende beredskabsmyndigheder, når disse køretøjer skal anvendes i forbindelse med beredskabsøvelser inden for en miljøzone.

Bor du indenfor en af miljøzonerne, har du mulighed for at søge Miljøstyrelsen om dispensation fra det nye krav. En dispensation gives dog kun i særlige tilfælde og vil som udgangspunkt være midlertidig.

Leasing af ny varevogn

Har de nye regler givet anledning til overvejelser om at få udskiftet den gamle varevogn med en ny? Hos Nordania Leasing har vi et bredt udvalg af vans, der både kan fås på aftaler med operationel leasing og finansiel leasing.

Finansiel leasing af varevogn | Se udvalget her

Operationel leasing af varevogn | Se udvalget her

Med begge typer leasing gælder det at:

 • Du kender din månedlige leasingafgift
 • Fradrag for moms og leasingafgiften
 • Op til 100 procent finansiering af firmabilerne
 • Du kan tilkøbe ekstra ydelser

Du kan læse mere om finansiel og operationel leasing – og sammenligne de to løsninger – på denne side om typer af leasing.