Nordania Leasings Per Kjær Lange, der er ekspert inden for finansiering af entreprenørmaskiner, besøgte Bauma.  

"Jeg var blandt andet forbi tyske Wirtgens stand, hvor en af deres nyheder var en 18 meter bred asfaltudlægger," siger Per Kjær Lange og fortsætter:

"Wirtgen Group fik i 2018 nye ejere i form af amerikanske John Deere. Det betyder blandt andet, at John Deere nu også har et fuldt program med gule entreprenørmaskiner, som allerede nu indtager det tyske og franske marked. Jeg forventer, at maskinerne bliver introduceret i Skandinavien indenfor 2-3 år."

På Bauma besøgte Per Kjær Lange også danske KVM og fik et indblik i deres produktprogram, der udover asfaltværker også byder på andre leasingegnede aktiver som fliseproduktionsmaskiner og anlæg til betonblanding.

Batteridrevne eller hybrid

Mange af de store maskinproducenter arbejder med at udvikle batteri eller hybriddrivlinjer til maskiner for at mindske CO2-emission. Det kunne man også opleve på Bauma.

"Wirtgen viste en Hamm-tromle, der med en indbygget generator opsparer den energi, der tidligere blev spildt, når tromlen skulle bremses ned og i stedet nu anvendes ved igangsætning, og Volvo, som er markedsledende i Danmark, har et program med maskiner med nul-emission. De kører som forsøg i Göteborg hos Skanska med direkte kabel fra et elværk. Samtidigt er der en række mindre maskiner på markedet, der er baseret på el som drivkraft," siger Per Kjær Lange.

Digitalisering og sikkerhed

Digitaliseringen er også over entreprenørbranchen, hvor simulering af processer og indretning af arbejdspladser er i vækst, ligesom digitale værktøjer også bliver mere og mere udbredte, når der opføres nye bygninger.

"Japanske Kobelco havde en gravemaskine kørende, som blev fjernbetjent i et telt ved siden af. Derudover har mange producenter stor fokus på sikkerhed, så førerassistentsystemer med Skyview sætter føreren i stand til at se genstande og personer fra blinde vinkler," siger Per Kjær Lange afslutningsvist.

Hvad er Bauma?

Bauma er verdens største messe for entreprenørmaskiner, den finder sted hvert tredje år og havde i år over 620.000 besøgende år i dagene fra den 8. til den 14. april. Der var over 3.700 udstillere fordelt på 614.000 kvadratmeter.