Der blæser nye vinde på de danske landeveje. En tydelig indikator er salget af el- og plugin-hybridbiler, som næsten er fordoblet i årets første kvartal sammenlignet med samme periode i 2019. Også hos Danmarks største leasingselskab, Nordania, mærker man tydeligt denne tendens. Det ekstraordinære fradrag på 40.000 kroner, som frem til årsskiftet bliver givet til elbiler og plugin-hybrider som firmabiler, har i nogle tilfælde halveret beskatningsgrundlaget og således øget incitamentet markant hos brugerne.

- Vi oplever en stigende efterspørgsel på produkter, der kan hjælpe virksomheder med at nedbringe udledningen af CO2, og her kan firmabilerne være en både effektiv og håndgribelig størrelse. Hvis man som virksomhed tilrettelægger sin firmabilsløsning med fokus på at reducere CO2-udledningen under kørsel, og så sammenligner med den CO2-udledning under kørsel, som virksomhedens tidligere bilflåde indebar, så kan man relativt hurtigt dokumentere en mærkbar effekt i virksomhedens CO2-regnskab, forklarer Henrik Rohmann-Sønderby, der er direktør for Nordania Leasing.

LÆS OGSÅ | FAQ: Alt du skal vide om fradrag på elbiler og plugin-hybrider som firmabiler

Konceptet hedder GreenFleet70, hvor tallet refererer til det ambitiøse mål, som Folketinget vedtog i den bindende klimalov i slutningen af 2019. Her sigtes der mod en reduktion af CO2-udledning i Danmark på 70 procent i 2030 sammenlignet med niveauet i 1990. GreenFleet70 er en leasingflåde af elbiler, hybridbiler og brændstoføkonomiske biler, hvor vi hjælper med at sammensætte en firmabilsløsning, som har en lav CO2-udledning under kørsel.

Stort potentiale for danske virksomheder

Det er ikke uden grund, transportsektoren er et tilbagevendende omdrejningspunkt, når klimaet og potentielle indsatsområder diskuteres. På globalt plan anslås vejtransporten alene at stå for knap 17 procent af den samlede CO2-udledning. Ifølge en opgørelse fra Nordania Leasing udleder den gennemsnitlige firmabil i Danmark ca. 6 ton CO2 om året - eller hvad der svarer til en tredjedel af den gennemsnitlige danskers samlede udledning.

En grønnere vognpark hos de danske virksomheder, som indebærer en lavere CO2-udledning under kørsel, vil således kunne spille en afgørende rolle, hvis målet om at sænke CO2-udledningen i det danske samfund med 70 procent inden 2030 skal nås. Og det ændrer den aktuelle corona-krise ikke på, hvis man spørger direktøren hos Nordania Leasing. Tværtimod.

- På trods af den aktuelle situation, vil vi gøre, hvad vi kan for at skubbe til den grønne dagsorden, som kan blive lidt glemt, hvis krisen sætter sig. Vi bliver i denne tid mindet om, at vi bør vise samfundssind, og det kan være en anledning til, at vi tænker mere på klimavenlighed  og de nære ting, og derved kan den grønne dagsorden også blive endnu vigtigere end før corona-krisen, mener Henrik Rohmann-Sønderby. 

Ladeløsning er afgørende

Med en række nye tiltag vil Nordania Leasing i samarbejde med kunderne udvikle GreenFleet70-konceptet med et overordnet mål om at gøre det endnu nemmere for både virksomheder og firmabilister at vælge et grønnere alternativ til den traditionelle firmabil med fokus på CO2-udledning under kørsel.

Netop ladestandere på bilisternes bopæle er ifølge Henrik Rohmann-Sønderby fra Nordania Leasing afgørende, hvis plugin-hybriderne skal udbredes i højere grad blandt de danske firmabilister. Derfor har man indgået et samarbejde med en af landets største udbydere i form af Clever, så man sammen med sin grønnere firmabil kan bestille ladeløsning til sin bopæl som en del af aftalen.

- Det giver mildest talt ikke mening at vælge en plugin-hybrid, hvis man ikke sørger for at lade den op med jævne mellemrum. Det er vigtigt, man aktivt bruger elmotoren, for ellers er batteriet bare dødvægt. Derfor er det afgørende, at man nemt kan tilvælge en ladeløsning til sin firmabil, så man med et enkelt kryds på bestillingen får leveret og installeret en ladestander på sin bopæl.

Showroom | Se alle elbiler og plugin-hybrider hos Nordania

Direktøren glæder sig i den forbindelse over resultatet af en rundspørge, som YouGov har foretaget for Nordania Leasing. Den slår nemlig fast, at hele 60 procent af de danske bilister sandsynligvis vil tilvælge en ladeboks, hvis den næste bil skal køre helt eller delvist på strøm.

- Da en ikke ubetydelig andel af bilisterne bor i en form for byggeri, hvor muligheden for en privat ladeboks er begrænset – fx i lejlighed – er de 60 procent positive tilkendegivelser et meget højt tal, slår Henrik Rohmann-Sønderby fast.

Den påstand underbygges af tal fra Dansk Elbil Alliance og Danmarks Tekniske Universitet, der i 2019 offentliggjorde en analyse, som viser, at 68% af de danske bilister parkerer på egen grund, mens den resterende del er henvist til at parkere andre steder – fx på offentlig vej.

Den nye aftale vækker naturligvis begejstring hos Pär Möller, der er administrerende direktør hos Eon. Han betegner det som et lille, men vigtigt skridt i den grønne omstilling.

- Vi har brug for at gøre transporten mere elektrisk, og jo før det sker, desto bedre er det. Med det nye samarbejde med Nordania Leasing gør vi det nemmere for flere at deltage aktivt i den grønne omstilling, siger Pär Möller og påpeger, at strømmen i de mere end 1.500 offentlige ladestandere hos Eon kommer fra vedvarende energikilder.

På hjemmesiden GreenFleet70.dk kan man læse mere om de nye initiativer og se udvalget af grønne firmabiler hos Nordania Leasing.

Showroom | Se alle elbiler og plugin-hybrider hos Nordania

Så mange vil vælge ladestander

Ved køb eller leasing af en el- eller hybridbil ville du så samtidig få installeret en ladeboks ved din bolig?

Ja, helt sikkert:                            20%
Ja, sandsynligvis:                        40%

Nej, sandsynligvis ikke:           14%
Nej, helt sikkert ikke:               6%

Ved ikke:                                       20%

 

Kilde: YouGov for Nordania Leasing

Hvad er GreenFleet70?

Med udgangspunkt i Danmarks mål om en reduktion af C02 på 70 procent i 2030 (sammenlignet med udledningen i 1990) vil Nordania hjælpe virksomheder i den grønne omstilling. Det sker gennem en række produkter og ydelser, der samlet skal gøre det både nemt og overskueligt at vælge firmabiler med strøm som en del af drivlinjen:

Grønne biler | Stort udbud af el- og plugin-hybridbiler i online showroom (blue.nordania.dk)

Rådgivning | Hjælp til at vælge de rigtige løsninger for både virksomheden og klimaet

Overblik |
Fleet Management-rapporter på forbrug inklusive en såkaldt GreenFleet-score

Alt inklusive |
Mulighed for ladestander og abonnement som del af firmabil-aftale

Skræddersyet plan |
Med udgangspunkt i virksomhedens aktuelle data og fremtidige ambitioner udregnes en plan for andelen af elektrificerede firmabiler i flåden år for år frem mod 2030.

Læs mere på GreenFleet70.dk

Showroom | Se alle elbiler og plugin-hybrider hos Nordania