Udvalget af elbiler og plugin-hybrider vokser markant, og samtidig er priserne med de nye afgifter blevet mere attraktive end nogensinde før. Hvis din næste firmabil også skal være en elektrificeret model, skal du naturligvis have en ladeboks i indkørslen, carporten eller garagen, så din firehjulede følgesvend kan være opladt hver eneste morgen.

Bestiller du en elbil eller plugin-hybrid som firmabil hos Nordania, kan du nemt vælge at få leveret og installeret en ladestander, sammen med din nye bil. I videoen her fortæller vi, hvordan det foregår, når bilekspert Martin Thorsted svarer på nogle af de hyppigste spørgsmål:

 

 

1. Hvordan får jeg en ladestander til min elektrificerede bil?

Den bestiller man sammen med sin firmabil hos Nordania Leasing. Så får man den med i sin TCO, og man får den med rent fysisk, når man får bilen. Det kører automatisk.

 

2. Hvordan foregår installation af ladestander?

Installation af ladeboks til din nye elbil eller plugin-hybrid foretages af en autoriceret tekniker. Standardinstallationen består typisk af en ladeboks og kabelføring fra eltavlen i huset og ud til ladeboksen. Kabelføringen må ikke være afbrudt undervejs. Det kan være nødvendigt med gravearbejde eller lignende. Så vil der være tale om en specialinstallation, som kan være forbundet med ekstra omkostninger. Så husk at afstemme dét med din chef, før du bestiller.

 

3. Bliver man beskattet af ladeboksen?

Ladeboksen kommer sammen med firmabilen, som man bliver beskattet af. Indtil fo nylig er man ligeledes blevet beskattet af ladeboksen og prisen på installationen, men fra sommeren 2021 har Folketinget besluttet at fjerne beskatningen, så man ikke længere skal betale for at have en ladeboks stillet til rådighed i sin private indkørsel.

 

4. Hvordan foregår opladningen?

På ladeboksen er der fastmonteret et kabel, der er 5 meter langt. Det trækker man hen til ladeporten på sin elbil eller plugin-hybrid, åbner dækslet og sætter stikket i. Herefter vil stikket låse ladeporten, så andre ikke kan tage det ud.

 

5. Hvor lang tid tager det at oplade en plugin-hybrid?

Det tager typisk 3-5 timer afhængig af batteriets størrelse. En klassisk firmabil som VW Passat - der fås som plugin-hybriden "GTE", tager i omegnen af 3 timer at lade fuldt op på en hjemmelader.

 

6. Hvordan oplader man bilen på farten?

Hvis du vælger at bestille din ladeløsning hos Nordania, får du automatisk en ladebrik med fra Clever, som giver adgang til opladning på alle offentlige Clever-ladestandere i Danmark. Dette er inkluderet i aftalen.

 

7. Hvilke kabler kan jeg lade bilen med?

Ladeboksen til private har et fastmonteret kabel. Har du brug for at lade på farten, skal du bruge et Mode 3-kabel - også kaldet Type 2 til Type 2. Kablet følger med de fleste plugin-hybrider og elbiler. Du vil som regel kunne finde det i bagagerummet eller under bunden i bagagerummet.

Der er også noget, der hedder et nødkabel - eller en mormor-lader, som man også kalder det. Der har du et Type 2-stik i den ene ende, som passer til bilen, og i den anden ende er der et almindelige 3-benet stik til 230 volt, som passer til en almindelig stikkontakt. Som navnet antyder, er denne ladeløsning dog kun til nødsituatiner, da det går meget langsomt og kan belaste el-installationen.

 

8. Hvordan sker betalingen for strømmen i den private ladeboks?

Når du lader på farten, bruger du bare chippen/ladebrikken, og så afregnes strømmen automatisk på firmabil-aftalen. På hjemmeladeren trækkes strømmen fra den private strømforsyning. En måler i boksen registrerer, hvor meget strøm der er brugt, og så bliver man efterfølgende kompenseret, så man får pengene tilbage med faste inetervaller.

 

9. Hvad sker der, hvis firmabil-aftalen ophører?

Ved aftaleophør fjernes selve ladeboksen. Kabelføringen forbliver dog, så du relativt nemt vil kunne erstatte ladeboksen med en anden uden at skulle trække nye kabler.