Aldrig har slutspurten været så tæt som til kåringen af Businessbilen 2020. Men i finalen måtte Mercedes C-Klasse og Volvo V60 bøje sig for den nye BMW 320d Touring, som trak det længste strå med dyder som sportslige køreegenskaber, moderne motorer, et nyt brugervenligt infotainmentsystem og fin komfort.

Og særligt komforten er naturligvis i fokus hos juryens fysioterapeut, der har store roser til den helt nye 3-serie Touring:

- Førerpladsen skal sammenlignes med arbejdsstationen på en kontorarbejdsplads. Og her rummer BMW'en mange gode facetter. Den har et meget behageligt rat med flere indstillingsmuligheder, og instrumentpanelet er intuitivt vendt mod føreren. Det er et stort plus, at bilens sæde kan forlænges, så man får støtte under hele låret, og i den testede version kan hele førersædet justeres elektronisk, så det omfavner dig, lyder konklusionen fra juryens fysioterapeut, Stig Holm, der er afdelingsleder i Arbejdsmiljøcentret i Kolding.

Rådgiver: Her skal du huske at sætte kryds

Prisen begynder fra 407.000 kr. i beskatning for en BMW 320d Connected Touring aut. Det er ikke feltets billigste, men den tyske atlet vinder til gengæld samlet på de fleste discipliner. Og selvom en veludstyret BMW sniger sig op i et niveau, der næppe gør den til en bestseller, er den hver en beskattet krone værd, hvis du spørger seniorrådgiver Peter Kjær Bruun Johannessen hos Nordania Leasing:

- Alt lyder rigtigt, alt føles rigtigt og så er især 20d'eren en sand perle. Man får følelsen af, at elastikken er lagt dobbelt, og samtidig er den tilpas lydsvag - et perfekt kompromis mellem ydelse og økonomi. Kan du lide at køre bil - og ikke mindst har en ramme, der tillader lidt udstyr - så kan du med få tilvalg konfigurere dig en ægte drivers car, uden at resten af familien behøver mærke komfort-kompromisser, lyder dommen fra den erfarne rådgiver, der gerne giver sit bud på den oplagte pakke at sætte sit kryds ved:

- Standardudstyret er bedre end nogensinde i en BMW, men få tilvalg ville jeg forsøge at få med. Fx Driving Assistant Professional pakken, hvor bl.a. vejbaneassistent og adaptiv fartpilot følger med. Sport Line-pakken er virkelig også en overvejelse værd og giver udstyr, du vil sætte pris på.

Mens den udgående 3-serie blev afsat til en spotbeskatning på under 350.000 kr. for en Touring med den tilsvarende motor, er den nye model steget omkring 60.000 kr. Bilens TCO, der er de samlede omkostninger for firmaet, ligger på linje med konkurrenter som Mercedes C-Klasse, Audi A4 og Volvo V60. Men for brugeren bliver den dyrere, da de andre modeller typisk har mere basisudstyr end 3-serien, hvor man skal bygge på. BMW’s firmabiler har til gengæld metallak som standardudstyr.

Stærk kandidatliste med grønne profiler

Foruden de tre finalister - BMW 3-serie, Volvo V60 og Mercedes C-Klasse - bestod kandidaterne af Audi A4, VW Passat, Ford Mondeo, Skoda Superb, Peugeot 508, Toyota Camry og Kia Optima. Alle de deltagende biler var stationcars med automatgear og dieselmotorer på 150-190 hk. Toyota Camry fås dog kun som sedan og med hybridteknik, mens Kia Optima er en plugin-hybrid.

De fleste af kandidaterne fås netop som plugin-hybrid. Du finder hele udvalget af hybrid-firmabiler hos Nordania Leasing i vores online showroom på blue.nordania.dk.

Kåringen, som var udført af Jyllands-Posten og fagforeningen Business Danmark, foregik over to dage på Fyn. Her blev bilerne testet en jury bestående af otte professionelle firmabilister, der kører op mod 90.000 km årligt, en fysioterapeut og to motorjournalister.