Styrke og lang levetid er åbenlyse fordele ved stål, som har betydet, at det legerede jern gennem århundreder er blevet brugt til alt fra værktøj og skibe til biler og vindmøller. Men samtidig kræver stålproduktionen enorme ressourcer og en stor udleder af CO2. Stål står i dag for 7% af verdens CO2-udledning.  Så hvordan kan vi fortsætte med at bruge stål samtidig med, at vi skal sænke udledningen af CO2? Sveriges største virksomhed inden for stålbranchen, SSAB, har svaret; fossilfrit stål.

Og det er inden for rækkevidde. SSAB producerer og sælger allerede i dag "grønt stål", og i 2026 vil de kunne levere i store mængder.

“Vi følger med stor interesse udviklingen hos SSAB, fordi de nu har bevist, at de kan producere stål fossilfrit. Det kommer til at kunne gøre en verden til forskel for både os og vores kunder – og i sidste ende klimaet – at udledningen til produktionen af biler, maskiner bygninger og alle andre stål-baserede produkter kan reduceres så kraftigt,” siger Dennis Thodsen Bodin, der er Head of Nordania Leasing.

Bæredygtighed er i det hele taget højt på dagsordenen hos Danmarks største leasingselskab, hvor der særligt inden for området med firmabiler har været en heftig udvikling de seneste år.

“Vi har i Danske Bank og herunder Nordania en stor mulighed – og dermed også et enormt ansvar – for at bidrage til den grønne omstilling. Firmabiler har været et oplagt sted at begynde, fordi udledningen af CO2 fra transport fylder så meget. Derfor er vi glade for, at så mange af vores kunder har arbejdet med vores GreenFleet70-værktøj, som lægger en konkret plan for omstillingen af virksomhedens firmabil-flåde, fortæller Dennis Thodsen Bodin.Og resultatet taler for sig selv. For få år siden kørte mere eller mindre alle firmabiler på diesel. I dag er mere end 70% af de nye firmabiler hos kunderne i Nordania udstyret med en ledning til opladning, og langt de fleste er rene elbiler.

“Vi er nået langt med elbilerne, og selvom vi ikke er i mål, så går det fortsat stærkt i den rigtige retning. Derfor øger vi nu også fokus på bæredygtighed i resten af vores forretning, så også kunder med leasing af andre aktiver end biler kan få hjælp til at udvikle virksomheden i en mere bæredygtig retning. Og netop her kan det fossilfri stål være et vigtigt element i fremtiden, fordi nye maskiner og produkter vil kunne fås med et langt lavere klimaaftryk” spår Dennis Thodsen Bodin fra Nordania Leasing.

Stålsat fakta

Stål er en legering af jern med andre grundstoffer, primært kulstof, som bruges i byggeri og mange andre anvendelser på grund af dens høje trækstyrke og lave pris.

Det fossilfri strål produceres ved hjælp af innovative teknologier og processer baseret på blandt andet brint, der erstatter de fossile brændsler med grønne energikilder. Ved at bruge brint til at fjerne ilt fra jernmalmen, er vand det eneste restprodukt. Traditionelt ville man ellers brug koks til at fjerne ilten, og her står man tilbage med store mængder CO2 som restprodukt.

Læs også: Fynsk fabrik sparer en million på at sælge affald til fjernvarme

Derfor er fossilfrit stål vigtigt for din virksomhed

Senest i regnskabsåret 2024 skal store virksomheder i EU begynde at rapportere bæredygtighed på hele værdikæden. Og senere vil det blive et krav for alle virksomheder i EU. Det gælder fx medarbejdernes pendling til arbejdet, indkøb af kontorartikler, mad til kantinen, spildevand og såkaldte kapitalgoder. Blandt meget andet. 

"Når man som virksomhed skal rapportere på kapitalgoderne, betyder det, man i højere grad skal forholde sig til det udstyr og de maskiner, bygninger, faciliteter og køretøjer, der bruges i virksomheden. Og på alle disse områder kan fossilfrit stål gøre en mærkbar forskel, fordi det samlede aftryk på netop maskiner, bygninger og køretøjer kan sænkes så effektivt" forklarer Dennis Thodsen Bodin fra Nordania Leasing.Den danske virksomhed DS Stålprofil har sammen med svenske SSAB meddelt at de fra 2026 vil være i stand til at indføre brugen af fossilfrit stål i store mængder, men allerede nu producerer SSAB den grønne stål i begrænsede mængder, hvor blandt andre den svenske bilproducent Volvo er blandt de forventede aftagere.

"Vi ser meget frem til, at vi forhåbentlig i løbet af få år ser de første maskiner og køretøjer baseret på fossilfrit stål. Men selvom vi endnu ikke har dem på hylderne, er jeg både glad for og imponeret over, hvordan vores kunder hele tiden finder nye måder at energioptimere og sænke CO2-udledningen. Vores rådgivere gør alt, hvad de kan, for at bidrage med viden og sparring om produkter og løsninger, der kan hjælpe kunderne videre på den grønne rejse" slutter Dennis Thodsen Bodin.

Vil du høre mere om bæredygtige løsninger til din virksomhed?
Bliv kontaktet af en rådgiver

Læs også meget mere om udviklingen af fossilfrit stål i Børsen Bæredygtig.

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig Nordanias nyhedsbrev og få adgang til nyheder, guides og gode tilbud.
Du kan forvente at høre fra os ca. en gang om måneden.

Tilmeld dig her