På Europavej i Taulov finder du Danmarks største ladestation til den tunge vejtransport. Her er der opsat én ladestander med to udtag, som skal forsyne den tunge transport med en ladeeffekt på op til 300 kW. Udover ladestanderen i Taulov opsætter OK yderligere ladestandere i Køge, Korsør, Taastrup, Randers og Aarhus inden udgangen af 2024.

Uno-X var de første på banen til at introducere Danmarks første ladestation til lastbiler tilbage i marts 2023. Derudover arbejder branche- og arbejdsgiverorganisationen Drivkraft Danmark på etableringen af minimum 100 nye lynladestationer, som skal stå klar i 2030. Lynladerne vil kunne give en mere effektiv og hurtigere opladning af både elektriske lastbiler og busser. Brancheforeningen håber på, at planerne om de mange nye lynladere, vil få flere vognmænd til at vælge den elektriske transport til og skubbe den grønne omstilling endnu mere i gang.

Her kan du snart oplade din el-lastbil

Jylland

  • Nyborg: Uno-X
  • Horsens: Uno-X
  • Sønderjylland: Uno-X
  • Hirtshals Havn: E.ON
  • Taulov: OK Tank, Europavej 

Sjælland

  • Høje Taastrup: E.ON, Høje Taastrup Transportcenter

Et stærkt el-ladenetværk kan fremme overgangen til eldrift

Med regeringens plan om at afsætte næsten 700 millioner kroner til udbygningen af ladestandere til ellastbiler vil der inden 2030 ikke være længere end 60 km mellem lynladerne på hovednettet. Planen indebærer 25 nye ladeparker, som imødekommer EU's ambitiøse krav om ladeinfrastruktur, og kapaciteten vil desuden være et godt stykke over den forventede udvikling i antallet af ellastbiler. De 5 første parker skal stå klar i 2025.

Til trods for at interessen for de elektriske lastbiler er støt stigende, er der fortsat brug for at endnu flere af de danske vognmænd, vælger el frem for de fossile brændstoffer. Den udskældte kilometerafgift, som træder i kraft i 2025, samt regeringens nylige forslag om støtte på 300 millioner kr. til investeringer i eldrevne lastbiler, kan også være med til at få stor betydning for, om flere vognmænd tager springet og skifter over til el.


Nordania Leasings områdedirektør, Peter Kragelund Andersen, håber at begge initiativer, samt udbredelsen af ladestationer, kan være med til at få flere elektriske lastbiler ud på vejene. Allerede nu ses der dog en tydelig stigning, da der fra 2022 til 2023 næsten er sket en tredobling i andelen af de eldrevne lastbiler.

"Det er ingen hemmelighed, at den kommende afgift har været meget udskældt, fordi den betyder, at det fra 2025 bliver dyrere at køre på vejene i en almindelig lastbil. Men nu er den endeligt vedtaget af et bredt flertal, og derfor må vi også forholde os til det øgede incitament der er i forhold til at vælge lastbiler med lavere kørselsudledning. Hvis man vælger en elektrisk eller brintdrevet lastbil bliver afgiften 75% billigere," udtaler Peter Kragelund Andersen.


Leasing: Oplagt til de grønnere valg
Ønsker man at investere i lastbiler med lav eller ingen kørselsudledning, kan det for mange virke som en overvældende investering, da de elektriske lastbiler fortsat er prissat højere end de konventionelle. Her kommer leasing ind i billedet som et oplagt valg og mulighed, der ikke vil slå bunden ud af virksomhedens likviditet

Har du brug for en hjælpende hånd eller rådgivning omkring dine leasingmuligheder, så er du altid velkommen til at tage os med på råd. Vores erfarne rådgivere sidder klar til at hjælpe, hvad end du ønsker information, branche-specifik vejledning eller et uforpligtende tilbud.

Udviklingen af el-lastbiler 

Elektriske lastbiler har været på noget af en rejse, og rejsen forsætter langt ud i fremtiden, hvis tallene fortsætter den massive vækst. Herunder kan du se antallet af nyregistreringer af elektriske lastbiler siden 2020:

  • 2020: 15
  • 2021: 27
  • 2022: 89
  • 2023 : 251

I 2023 er der indtil nu indregistreret 251 el-lastbiler, hvilket udgør 6,5% af alle nyregistreringer af lastbiler, der samlet ligger på 3.893.

Er du også blevet nysgerrig på leasing?

Vores erfarne rådgivere sidder klar til at hjælpe, hvad end du ønsker information, branche-specifik vejledning eller et uforpligtende tilbud. Kontakt os allerede i dag og hør mere om dine muligheder.

Bliv kontaktet af en rådgiver

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig Nordanias nyhedsbrev og få adgang til nyheder, guides og gode tilbud.
Du kan forvente at høre fra os ca. en gang om måneden.

Tilmeld dig her