Nu skal det registreres, hvem den egentlige bruger af et køretøj er. Hidtil har det ofte været tilfældet, at vi som leasingselskab er registreret som ejer af et køretøj, mens virksomheden (leasingtager), der stiller køretøjet til rådighed for sine ansatte, har været registreret som bruger.

Den reelle bruger i hverdagen (officielt kaldet Bruger 2 eller sekundær bruger) har dog ikke nødvendigvis været registreret nogen steder. Men det skal vedkommende nu.

Det sker blandt andet for at give myndighederne et bedre indblik i, hvem der rent faktisk bruger køretøjet – eksempelvis i tilfælde af vanvidskørsel. Det hænger altså som udgangspunkt ikke sammen med en eventuel beskatning af brugeren. Reglerne gælder for personbiler, varebiler, traktorer og lastbiler samt tilhørende trailere. Du kan læse bekendtgørelsen fra Skatteministeriet her samt den supplerende vejledning fra Motorstyrelsen her.

Myndighederne vil med registreringen sikre større indblik i, hvem der rent faktisk benytter sig af køretøjerne. Foto: Adobe Stock

 I artiklen herunder finder du svarene på de mest væsentlige spørgsmål her og nu, men nogle spørgsmål er stadig uafklarede. Vi vil sørge for at holde artiklen her opdateret efterhånden som der kommer yderligere eller uddybende informationer.

Hvad er de nye krav?

Fremover skal alle, der kører i et køretøj – eller har ret til at bruge det – i mere end 30 sammenhængende dage registreres i Det Digitale Motorregister (DMR). Det betyder, at alle nye biler skal have registreret brugerforhold korrekt.

Hvem har ansvaret for registreringen?

Ansvaret for korrekt registrering ligger hos køretøjets ejer. For et leaset køretøj betyder det, at vi som leasingfirma er ansvarlige for registreringen. Men for at lave en korrekt registrering er vi afhængige af, at du som leasingtager orienterer os om de korrekte brugerforhold, herunder hvis der sker ændringer i din leasingaftale – som for eksempel en ny leasingtager, ny bruger eller en forlængelse af løbetiden, da køretøjet så skal registreres på ny med oplysninger om den aktuelle bruger.

Hvis man i en virksomhed ejer andre køretøjer, skal man selv sørge for at få det klaret.

Hvad med køretøjer uden fast bruger?

Hvis du har et køretøj, som bruges af flere forskellige personer i løbet af en måned, som for eksempel en firmabil eller lastbil, der deles mellem flere kolleger, så er der ingen krav om registrering af en fast bruger i DMR.

Hvornår gælder de nye regler?

Der er forskel på, hvornår reglerne træder i kraft afhængigt af om der er tale om  køretøjer med fuld afgift, ingen afgift eller biler indregistreret på forholdsmæssig afgift.

1. juli 2024: Bekendtgørelsen træder i kraft. Den omfatter i første omgang køretøjer på fuld afgift (typisk varebiler) og lastbiler samt trailere uden registreringsafgift. I Nordania Leasing indregistrer vi typisk varebiler på fuld afgift.

1. oktober 2024: Køretøjer på forholdsmæssig registreringsafgift (typisk firmabiler) er nu også omfattet af bekendtgørelsen.

Formålet med de nye regler

De nye regler er blandt andet indført for at give myndighederne bedre muligheder for at overvåge, hvem der har råderet over køretøjet. Det vil gøre det nemmere at opdage eventuelt snyd med registreringsafgifter eller identificere ansvarlige i tilfælde af trafikovertrædelser, herunder vanvidskørsel.

Fakta om registrering af brugere

  • Hvornår gælder reglerne fra? 1. juli 2024 (i nogle tilfælde 1. oktober 2024)

  • Gælder for: Personbiler, varebiler, traktorer og lastbiler inklusive trailere.

  • Ansvarlig for registrering: Køretøjets ejer (leasingfirmaet for leaset køretøj).

  • Undtagelser: Ingen registrering nødvendig for køretøjer uden fast bruger.
  • Udgift: DMR påregner en afgift for ændring af registrering af bruger på køretøjer registreret efter 1. juli 2024. Derudover påregner Nordania Leasing et gebyr for håndtering af ændringer.

Har du spørgsmål?

Hvis du har spørgsmål til de nye regler, eller hvis du har brug for hjælp til at forstå, hvad dette betyder for dig, er du velkommen til at kontakte din rådgiver eller vores kundeservice.

Bliv kontaktet af en rådgiver

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig Nordanias nyhedsbrev og få adgang til nyheder, guides og gode tilbud.
Du kan forvente at høre fra os ca. en gang om måneden.

Tilmeld dig her