På få år er mange sikkerhedssystemer rykket ind i nye biler. Vejbaneassistent, automatisk nødbremse og træthedsalarm er nu typisk standard, mens adaptiv fartpilot og blindvinkelsensor ofte er ekstraudstyr. Det kommer ifølge Martin Thorsted, bilekspert hos Nordania Leasing, både dig som bilist og trafiksikkerheden til gode.


Eksempel på Audis active lane assist som hjælper føreren med at holde bilen centreret på vejen.

"Den hurtige spredning af de nye sikkerhedssystemer har en positiv effekt, der kommer til at vokse i takt med, at bilparken udskiftes. Mange af systemerne forebygger uopmærksomhed. Her er adaptiv fartpilot, nødbremse, vejbaneassistent og blindvinkelsensor vigtige. Men også træthedssensorer, som aflæser din kørsel og melder, hvis du har brug for en pause, vil få betydning for trafiksikkerheden," forklarer Martin Thorsted.

Avancerede førerassistentsystemer

Sikkerhedssystemerne kan inddeles i to kategorier: Aktive og passive systemer. De passive virker først, når uheldet sker, mens de aktive med hjælp fra radar, laser, kameraer eller ultralyd hele tiden scanner trafikken og griber ind for at forebygge, at uheld overhovedet sker.

Udviklingen er størst for de aktive systemer som adaptiv fartpilot, nødbremse, vejbaneassistent og blindvinkelsensor. Fire systemer, som også bliver kaldt førerassistenter for at indikere, at uanset hvor gode systemerne er, så er de kun "assistenter" under kørslen. Som fører har du fortsat det fulde ansvar for bilens færden. Flere af teknologierne er dog så gode, at det i virkeligheden er første skridt mod selvkørende biler.

"Der er en rivende udvikling i gang. Det lover godt for alle, der er på vej over i en ny bil. Uanset, om du vælger en benzin- eller dieselbil, en elbil eller en hybrid, vil den være fuld af sikkerhedsudstyr", siger Martin Thorsted, der særligt anbefaler, at du tilvælger adaptiv fartpilot, hvis det ikke er standard på din nye firmabil.

Lysende tilkøb du bør overveje

Der er også andre sikkerhedsmæssige landvindinger, som kun sporadisk er standardudstyr. Eksempelvis adaptive lygter, som tilpasser forlygterne til køreforholdene. Det gør, at det lange lys er tændt hele tiden, men teknologien sørger automatisk for at skærme modkørende. Det kan lade sig gøre, fordi forlygternes mange LED-enheder kan tænde og slukke uafhængigt af hinanden.

De adaptive lygter lyser vejen markant bedre op og giver en mere sikker og afslappet kørsel i mørke. Står du foran at skulle have ny firmabil, er det et tilkøb, du bør overveje.Martin Thorsted | Bilekspert hos Nordania Leasing

Adaptive lygter hos de mest populære mærker


* Adaptive lygter fås typisk i pakker med andet ekstraudstyr.

BMW 3-serie

STATIONCAR 5-DØRS SPORT LINE 2.0 320D 190HK STEPTRONIC

Beskatning: Fra 437.801 kr.

I 2019 kom den nye 3-serie, og den har sidenhen imponeret med sit flotte design, fantastiske køreegenskaber og meget intuitive infotainment-system. Sport Line med 190 HK er klart den mest populære udgave og kommer stort set komplet med 10,25” navigation, digital instrumentering, trådløs CarPlay, adaptiv fartpilot, sportssæder, elbagklap og metallak.